Wanneer u besluit geld te lenen moet u rekening houden met de risico’s die daarmee gepaard gaan. Zo bent u waarschijnlijk verplicht een maandelijks bedrag terug te betalen in de vorm van rente. Voordat u besluit een lening af te sluiten raden wij aan om eerst de betreffende lening te evalueren.
De lening is bijvoorbeeld te beoordelen met de Risicometer die is ontwikkeld door het Nibud. Deze laat de gevolgen van een lening zien. De meter laat daarnaast meteen zien of de lening past bij uw budget en of u in staat bent om de lening af te lossen. Daarnaast kunt u informatie vergaren op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Problemen met lenen voorkomen
Een lening is niet zonder gevaar, dat weet tegenwoordig iedere consument dankzij informatie van de overheid. Door de reclames op de televisie wordt het alsmaar duidelijker dat ‘geld lenen geld kost’. Deze tekst is toegevoegd aan de reclames met dank aan de overheid, die op deze manier burgers wil waarschuwen voor de gevaren die lenen met zich meebrengt.
Uit onderzoek van Nibud blijkt dat de helft van de consumenten die een lening heeft genomen deze ziet als een last. Ruim zestig procent had zelfs liever minder geleend. Het gaat in deze gevallen vaak om consumenten die zich niet goed hebben voorbereid. Zo weten zij weinig over de rente, aflossing en voorwaarden van hun lening. Wanneer u besluit om te lenen moet u goed worden geïnformeerd. Zorg daarom dat u met de betreffende partij een gesprek aangaat en zorgt dat alle kleine lettertjes worden besproken.
Nibud constateerde daarnaast dat er twee type mensen zijn die lenen; mensen die met hoge uitzondering lenen en mensen die op een makkelijke manier geld lenen om spullen aan te schaffen. Mensen die frequent lenen komen over het algemeen vaak in de problemen. Houdt daarom goed in de gaten wat voor type lener u bent. Het kan geen kwaad om met uitzondering wat te lenen, maar het is onverstandig om dit te doen wanneer het gaat om de aanschaf van alledaagse consumentenproducten.