Al sinds jaar en dag sluiten mensen even snel een lening af, bijvoorbeeld omdat ze wat extra geld nodig hebben om kapotte goederen te vervangen of een achterstallige rekening te betalen. De minilening is hiervoor bij uitstek geschikt, omdat deze erg laagdrempelig is om aan te vragen. Er vindt immers geen BKR-toetsing plaats, lenen kan ook gemakkelijk als je weinig inkomsten hebt en de minilening heeft een korte doorlooptijd, zodat je ook weer snel van de lening af bent. En: de minilening is sinds een tijdje goedkoper dan ooit! Aan wie je dit te danken hebt? Aan de AFM.
Wat heeft de AFM gedaan?
Op 1 juni 2011 zijn de regels met betrekking tot consumentenkredieten gewijzigd door de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Alle kredieten die worden afgesloten door consumenten, dus ook de minilening, vallen met de in werking treding van de Richtlijn Consumentenkrediet (2008/48/EG) onder financieel toezicht, ongeacht de looptijd van het product. Dit was in het verleden wel anders, waardoor de meeste aanbieders van minileningen níet onder toezicht van de AFM stonden. Onder toezicht van de AFM is besloten dat de in rekening gebrachte rente altijd minder dan 15% moet bedragen. In het verleden konden aanbieders van minileningen net zo veel of zo weinig rente in rekening brengen als zij wilden, omdat de minilening niet onder toezicht stond. De rentepercentages bedroegen toen al snel 20 tot 25%.
Goedkoper lenen dankzij de AFM
Dankzij de nieuwe regels van de AFM is het dus gedaan met de vroegere torenhoge rentepercentages. Het afsluiten van een minilening is sinds 1 juni 2011 dan ook stukken goedkoper geworden dan voorheen. Hierbij moet wel gezegd worden, dat dit alleen maar geldt wanneer de lening tijdig wordt afgelost. Ben je te laat met terugbetalen, dan kom je vaak voor hoge kosten te staan.