Even snel wat extra geld nodig? Bijvoorbeeld om een onverwachte rekening van de garage te betalen, nu eindelijk een loodgieter langs te kunnen laten komen vóórdat je kelder helemaal onder water staat, of om je kapotte koelkast te vervangen? Met een minilening leen je vaak gemakkelijk en snel even wat extra geld, bijvoorbeeld een paar honderd euro. En er zijn legio aanbieders die dan ook nog eens adverteren met renteloos lenen. Nu klinkt renteloos lenen je als consument natuurlijk ideaal in de oren: je leent gauw wat geld zonder dat je daarvoor extra kosten maakt. Maar hoe werkt dat principe dan?
Minilening zonder rente = niet gratis
Aanbieders van minileningen zijn natuurlijk geen liefdadigheidsinstellingen. Bedrijven die geld lenen aan consumenten, doen dat niet omdat ze de behoefte hebben de wereld voor jou een stukje gemakkelijker te maken. De winst moet dus érgens vandaan komen, zij het bij renteloze leningen niet uit de rente. Veel bedrijven die minileningen aanbieden, verdienen hun geld dan ook met de spoed waarmee de lening geregeld moet worden. Zij bieden dan de mogelijkheid om de renteloze lening na circa een week toe te kennen, maar wil de klant een snellere afhandeling, dan moet daarvoor betaald worden. En laat het nu zo zijn dat juist heel veel klanten die een minilening willen hebben, vaak op hete kolen op dat geld zitten te wachten…
Voorwaarden doornemen
Wil je een renteloze lening afsluiten, let dan goed op alle kleine letters en voorwaarden. In veel gevallen geldt: hoe sneller je het geld nodig hebt, hoe meer het kost om het te lenen. Dit geldt ook voor de flits- of SMS-kredieten, die je vaak eenvoudig via je mobiele telefoon kunt aanvragen. Om niet onverwachts tegen kosten aan te lopen, is het belangrijk dat je in een vroeg stadium weet waar je aan toe bent.