Tegenwoordig is het meestal erg gemakkelijk om een minilening af te sluiten. Met een paar muisklikken of soms zelfs als door het sturen van een smsje kan je binnen enkele dagen, uren of minuten (ja, zelfs superspoed is mogelijk!) beschikken over snel wat extra geld op je rekening. Erg handig wanneer je onverwachts voor hoge kosten staat en je even snel wat extra geld nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je kapotte auto bij de garage staat of omdat de loodgieter net geweest is omdat je kelder blank stond. Maar zoals je zelf ook wel weet, is een minilening wel gemakkelijk, maar níet vrijblijvend! Geld dat je leent, moet je immers ook weer terugbetalen.
Het gevaar van minileningen
Uit diverse onderzoeken (jaja, tegenwoordig wordt overál onderzoek naar gedaan!) blijkt dat veel mensen die zwichten voor een minilening, vaak al eerder schulden hebben opgebouwd en juist daardoor weinig te besteden hebben. Door een minilening af te sluiten, vullen ze dan al snel het ene gat met het andere. Een onwenselijke situatie, die binnen de kortste keren gierend uit de klauwen kan lopen. Ook minileningen moeten immers worden terugbetaald, vaak al op (zeer) korte termijn. Ben je onverhoopt niet in staat om aan je betalingsverplichtingen te voldoen, dan kan je geconfronteerd worden met hoge boetes en vervelende incassoprocedures. Ook voor minileningen geldt dus: bezint eer ge begint!
Minileningen afsluiten om schulden te voldoen?
Uit het voorgaande stukje blijkt wel, dat het niet verstandig is om een minilening af te sluiten om openstaande schulden te voldoen. Een minilening aanvragen omdat je de rekening van de garage moet betalen, okee. Maar een minilening om de deurwaarder, die op het punt staat om je auto te verkopen via een openbare veiling, van het lijf te houden? Dat is een heel wat minder goed idee. Al met al geldt: sluit een minilening alleen af wanneer je de zekerheid hebt dat je deze ook weer kunt terugbetalen.