Ben je 15, 16 of 17 jaar oud en heb je inkomsten uit bijvoorbeeld zakgeld, kleedgeld en/of een bijbaan? Dan kan het wellicht voorkomen dat je toch snel even wat extra geld nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je kaartjes kunt krijgen voor een evenement of concert, je scooter in reparatie ligt of misschien zelfs omdat je ‘vergeten’ was dat je ook nog iets voor je jarige oma moest kopen. Een minilening afsluiten dan maar? Helaas, dat zal niet lukken! Het is wettelijk verboden om geldleningen toe te staan aan minderjarigen, dit omdat in zo’n geval de ouders verantwoordelijk (kunnen) worden gesteld en niet de aanvragende partij zelf. Jongeren die een minilening afsluiten, zouden dus hun ouders in financiële problemen kunnen brengen, ook wanneer de ouders geen medeweten hebben van de aanvraag. Ben je minderjarig en wil je geld lenen, dan zal je dus andere bronnen moeten aanboren. Geld lenen van een familielid of van een goede vriend(in), bijvoorbeeld.
Een minilening afsluiten als je 18 jaar bent?
Heb je de leeftijd van 18 jaar bereikt, dan heb je volgens de wet ineens heel wat meer bevoegdheden. Je mag stemmen, sterke drank drinken en zelfs leren autorijden. Dat wil echter nog niet zeggen, dat je zomaar bij elke aanbieder terecht kunt om een minilening af te sluiten. Voor veel aanbieders geldt dat zij een minimumleeftijd van 21 jaar hanteren, in plaats van 18. Dit betekent dat je bij veel aanvragers zult worden geweigerd wanneer je als 18-, 19- of 20-jarige een lening aanvraagt.
Geld lenen als 18-jarige is mogelijk
Hoewel veel aanbieders van minileningen klanten jonger dan 21 jaar zullen weigeren, geldt dit lang niet voor iedereen. Het loont dus zeker om goed rond te kijken, want aanbieders die ook jongere klanten aannemen bestaan wél. Wel geldt, om bovengenoemde redenen, dat de minimumleeftijd in alle gevallen ten minste 18 jaar bedraagt. Als minderjarige een lenig afsluiten is dus echt gewoonweg niet mogelijk.