Een auto voor de deur, dat is toch de ultieme vrijheid. Niet langer afhankelijk van openbaar vervoer, van de fiets of van welwillende vrienden of familieleden, maar lekker in je eigen wagen stappen en van A naar B zoeven. Dat kán natuurlijk in een oude, tigdehands rammelbak, maar de kans op onverwachte noodsituaties en hoge reparatiekosten is dan groot. Liever de zekerheid van een betrouwbare, luxe nieuwe auto onder je achterste? Dat willen we uiteraard wel, maar helaas: financieel gezien is dit lang niet voor iedereen weggelegd. Een lening afsluiten om je wagen te financieren dan maar? Met een minilening kom je op dat gebied niet ver: een minilening gaat meestal om kleinere bedragen, die dan ook binnen afzienbare tijd moeten worden terugbetaald. Een financial lease is dan ook een prima alternatief voor een (mini)lening.
Wat is financial lease?
Een financial lease is in feite een vorm van huurkoop. Een ander woord voor huurkoop is koop op afbetaling, hoewel deze term de lading niet geheel dekt. Bij huurkoop krijg je het gekochte wel in handen voordat je het gehele aankoopbedrag op tafel hebt gelegd, maar ligt het wettelijke eigendom bij de verhurende/verkopende partij. Pas als je de laatste huurkooptermijn hebt afgelost, mag je je officieel de eigenaar van het goed noemen. Vóór die tijd mag je het gekochte goed niet verhuren of verkopen, terwijl je wel aansprakelijk bent voor eventuele schade. Goed, tot zover een stukje achtergrondinformatie, terug naar de financial lease.
Bij financial lease koop je een auto van de leasemaatschappij, maar hoef je het gehele aankoopbedrag niet in één keer te betalen. Een lening afsluiten is dan ook niet nodig. Je betaalt daarentegen het aankoopbedrag in termijnen aan de leasemaatschappij. In de tussentijd mag je de auto uiteraard wel al gebruiken, maar je mag ‘m dus niet verhuren of verkopen. Pas als je de laatste termijn hebt betaald, is de auto juridisch gezien van jou.